Bemutatkozás

Vendégkönyvem

Bannered helye

Bannereim   

 

 

 

 

 

  

"A SZERETET Nap,

amely bevilágítja lelkünk egyik felét.
A BARÁTSÁG Hold,

amely ragyogóvá teszi lelkünk másik felét.
Nap és Hold mindannyiunk számára fénylik,

 hogy lelkünket felemelje,
gondolatainkat csillagmagasságokig röpítse."

 

Tatiosz

 

 
 
"Minden ember,
minden apró mozzanat
életedbe úgy került,
hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most
mit kezdesz velük, rajtad áll."
(Richard Bach)

A napos hangú

Napsugaras házak

Nap temploma

Napóra

Napórák Magyarországon
A rögzített napórák katalógusa

Napraforgó

Kirké a nap gyermeke

Napkirály

A Napkirály magányos lakomái

Napkirály video

A felkelő nap országa

A Napkorong istene

A Nap családja

Napelemmel

A Nap gyermekei

A kérdések titkos tanítása

Ansata tarot

A napisten palotája

Napfényes tavak

A Nap ikertestvére

Napocska,Holdsugárka,Gyopárka  

 

Fotós oldalak 1

Szép fotók

Állat fotók

1930-as évek

Napjainkban

Orchidea kiállítás 

 

Tudod e...

Világvallások ünnepei

Maorik1

 

   


 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Napórák a különböző történelmi kultúrákban

A legrégibb időmérő a napóra, ez a minden történelmi kultúrában megtalálható lenyűgözően egyszerű eszköz. Az egyiptomi obeliszkek a szakrális szerepük mellett, mint napórák gnomonja működhettek, de találtak az ie. XV. századból származó "L" alakú napórát. A babilóniaiak is a Napot használták az idő múlásának jelzésére. Az ő örökségük, a hatvanas számrendszerükből eredő perc és másodperc is. A görögök fejlett matematikájuk révén különféle megoldásokat alkalmaztak. Az egyik leggyakoribb napóra típus volt abban az időben és később a rómaiaknál is a szkafosz - a homorú napóra. A keleti kultúrák mint kínai és az indiai, majd később az iszlám tudósok is magas szinten művelték a gnomonika tudományát. A napórák fontossága a XVIII. századig megmaradt, sőt a mechanikus órák megjelenése után sokáig még ezeket az eszközöket használták az óraszerkezetek pontos beállításához. Napjainkban mint múltat idéző relikviák vannak jelen a napórák.

A napóra működésének alap elve

A napóra, mint a neve is mutatja, úgy méri az időt, hogy a Nap által vetett árnyék hosszát és irányát arányítjuk egy skálához. Ahhoz, hogy a napóránk jól működjön több összetevőt is figyelembe kell venni. Ezek közvetlenül összefüggnek azzal a ténnyel, hogy a napóra olyan árnyékváltozásokat mutat, amit a Föld dőlt tengelyű forgása vált ki, miközben kering a Nap körül. A három fő elem amit a szerkesztéskor szem előtt tartunk: a Föld forgástengelyének a síkja, amit a napóránk esetében a gnomon, mint ezzel párhuzamos jelenít meg; másrészt az egyenlítői sík, ez maga a számlap, ekvatoriális napóránál vagy ennek valamilyen formájú vetülete; és harmadszor a napóra helyének földrajzi szélessége, ami a vízszintes sík és a gnomon által bezárt szöget határozza meg.

Képgaléria: Kis magyar napkultusz


Gondolta volna, hogy a XIX. század közepéig napórával ellenőrizték a pontatlan mechanikus órák járását? Napjainkban hosszú szünet után ismét reneszánszát éli a napórakészítés, legutóbb Hartán avattak egyet.

Magyarország legújabb köztéri napórája Hartán található. A Bács-Kiskun megyei falut járva tulajdonképpen azt csodálom, hogy az itt élők ez év szeptemberéig kibírták napóra nélkül, mert a sváb településsel kapcsolatban napkultuszt emlegetni, igazán nem túlzás.

A napmotívum megjelenik a hagyományos falusi kapukon, ott a stilizált hatágú csillag a gazdagon díszített bútorokon, és Harta címerében ugyancsak szerepel központi csillagunk.

Hosszú szünet után a napórakészítés reneszánszát éli. Keszthelyi Sándor 1998-ban
megjelent, a magyarországi rögzített napórákat számba vevő katalógusa 406 órát sorol fel. „Az elmúlt években azonban legalább száz új napóra készült. Nagy részük nem közterületen található, egyre többen saját szórakozásra a kertjükbe építtetnek” – meséli Marton Géza, a Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakcsoportjának elnöke. A szakcsoport, amelynek elsődleges célja az ismeretterjesztés, mintegy ötven tagot számlál, közülük 5-6-an megrendelésre is készítenek napórát.

Carpe Diem! Használd ki a Napot!

„Gondolta volna, hogy a mechanikus órák megjelenése idején, a XV.–XVII. század táján, a kerekes vagy rugós zsebórák mellé egy hordozható napórát is csomagoltak, amelynek segítségével a tulajdonos ellenőrizhette, illetve ha kellett, pontosíthatta új óráját?” – lep meg Marton Géza. Ennek ellenére a napórára a mai napig sokan inkább díszként gondolnak, és nem nagy pontosságú időmérő eszközként.

Pedig a napóraszerkesztés évezredek alapján felhalmozott tudásra épül. Már az egyiptomiak is készítettek, de a legtöbbet a görögök adták hozzá a gnómonika tudományához. A név is tőlük származik: gnómé azt jelenti, ’ismeret’, az ’idő ismerete’.

Görög közvetítéssel került Rómába, majd a birodalom bukása után arab csillagászok és matematikusok ismertették meg újra Európával. Az első órákat a templomok falaira vésték, az egyenlő közökre felosztott kör vagy félkör az istentiszteletek idejét jelezte. Igen ám, de télen, amikor rövidebb ideig sütött a nap, kevesebb idő telt el egy-egy rovás között, mint nyáron. Télen a közök rövidebbek, nyáron pedig hosszabbak voltak, mint egy óra.

Ahogy az emberek életmódja egyre pontosabb időmérést igényelt, úgy vált a napórák számlapja is egyre kifinomultabbá. Népszerűségük növekedésével pedig egyre változatosabb formában és méretben, illetve egyre ötletesebb kivitelben készültek.

Az alapelv azonban minden típusnál ugyanaz: az árnyékvető (adott esetben ezt a szerepet mi magunk is betölthetjük) árnyékot vet egy számlapra. A számlap elhelyezkedhet vízszintes és függőleges felületen, ekvatoriális napóráknál pedig a számlap síkja párhuzamos az égi egyenlítővel. Ez utóbbi típusnál az óraosztásokat vagy egy korongra szerkesztik, vagy egy félkörívben meghajlított lemez belső oldalán jelölik az órákat. Már a görögöknél népszerűek voltak a gömb illetve félgömb (szkáphosz, azaz kehely) napórák is.

Az árnyékvető kezdetben egy függőlegesen leszúrt pálca volt, ezt hívták gnómonnak. A függőleges pálca azonban csak az északi és a déli póluson mutat pontos időt! A Föld többi pontján a napóra működését úgy lehetett pontosítani, ha az égi pólus felé mutató árnyékvető dőlésszöge a vízszinteshez képest megfelel az adott hely földrajzi szélességével, azaz bolygónk forgástengelyével párhuzamos síkban helyezkedik el.

Több mint óra és perc

A hazaiak közül a soproni Szent Mihály templom napórája a legrégebbi, a 13. század közepén készíthették. Meglehetősen modernnek számított a maga korában, beosztása ugyanis nem egyenlő közű, és a fal tájolása sem pontosan déli, kicsit kelet felé fordul” – mondja a szakcsoport vezető, és azt is hozzáteszi, hogy logójuk ezt az órát alapul véve készült.

A mai órák többnyire az időn és percen túl is számos információval szolgálnak, illetve pontos időből is mutathatnak akár kétfélét is. A napórák ugyanis eredetileg a helyi időt mutatják, azaz akkor van rajtuk dél, amikor a Nap a legmagasabban jár égi pályáján. Óráink azonban ma már nem a helyi idő, hanem a zónaidő alapján
járnak. A kettő pedig csak akkor esik egybe, ha az időzóna közepén helyezkedünk el. Budapesten a zónaidő szerint 16 perccel később van dél, mint a helyi idő szerint. Így, aki szuperpontos napórára vágyik, annak a zónaidő szerint kell a számlapot megszerkesztenie.

A napóra mutathatja továbbá a nevezetes dátumvonalakat (a két napéjegyenlőség és a két napforduló idejét), megtudhatjuk belőle mely zoodiákus jegyben (hónapban) járunk, néha pedig még az is kiderül a számlapról, hogy a Nap hány fokos magasságban jár.Szöveg: Szekér Szimonetta
Fotó: Németh Dániel

 

 
 

Tamás István
 

Angyaltánc

Rongyos felhők hátán, lóbálom a lábam,
alattam zöldruhát ölt magára a völgy.
Angyaltáncot járok
a napsugarával,
Istenem, de csodálatos fentről a föld.

 

 

 

  

Angyalversek és mesék

Angyalok 

Tündéres

Mesék,versek,idézetek

 

 
 
 
 Tamás István

 

Táncoló angyalok

 

 

Mikor már fáj minden,

s ölembe hajtja le fejét az ég!

Indulnék, de még nem lehet,

úgy érzem, mindenből elég!

 

Mikor másként dobban szívem,

testem  elhagyja a lélek,

rohanok végig a tejúton,

 táncoló angyalokhoz érek.

 

Ők vidáman dalolva, ölelve

visznek isten Göncölszekerén,

csillagok közt a felhők hátán,

 ahol rám ragyog, ezer csillagfény!

 

 

                          

Elvihető buttonom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

Látógatóim állatkái

Állattörténetek,versek

 

 

 

 

 

   

 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Gitározz" toplistája 
 

 

 
 
 
 
 
 
Kattints a képre a teljes mérethez!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csibebabucikg3
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Scriptek,Játékok,Letöltés
 

 
 
tündérkert

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

 

 

 

 

 


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!