Bemutatkozás

Vendégkönyvem

Bannered helye

Bannereim   

 

 

 

 

 

  

"A SZERETET Nap,

amely bevilágítja lelkünk egyik felét.
A BARÁTSÁG Hold,

amely ragyogóvá teszi lelkünk másik felét.
Nap és Hold mindannyiunk számára fénylik,

 hogy lelkünket felemelje,
gondolatainkat csillagmagasságokig röpítse."

 

Tatiosz

 

 
 
"Minden ember,
minden apró mozzanat
életedbe úgy került,
hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most
mit kezdesz velük, rajtad áll."
(Richard Bach)

A napos hangú

Napsugaras házak

Nap temploma

Napóra

Napórák Magyarországon
A rögzített napórák katalógusa

Napraforgó

Kirké a nap gyermeke

Napkirály

A Napkirály magányos lakomái

Napkirály video

A felkelő nap országa

A Napkorong istene

A Nap családja

Napelemmel

A Nap gyermekei

A kérdések titkos tanítása

Ansata tarot

A napisten palotája

Napfényes tavak

A Nap ikertestvére

Napocska,Holdsugárka,Gyopárka  

 

Fotós oldalak 1

Szép fotók

Állat fotók

1930-as évek

Napjainkban

Orchidea kiállítás 

 

Tudod e...

Világvallások ünnepei

Maorik1

 

   


 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A Nap családja
A Nap családja
 
A Nap körül tavaly augusztus óta nyolc bolygó kering. Akkor döntöttek úgy a csillagászok, hogy a Pluto nem bolygó többé. Vajon miért határoztak így?
Naprendszerünk népes és igen sokszínű. Legfontosabb tagjai a bolygók, melyek tavaly augusztus óta már csak nyolcan vannak. A bolygók körül összesen 165 hold kering. A Naprendszerbe tartozik még legalább három törpebolygó, sok százezer kisbolygó és milliónyi üstökös, valamint annyi por, mintha a sivatagok és tengerpartok összes homokját kiszórták volna az űrbe. Indítsd be képzeletbeli űrhajódat, és járd be a Naprendszert, hogy megismerhesd a Föld testvéreit: a bolygókat !

MERKÚR

A Naptól számított első, egyben legkisebb átmérőjű bolygó. Légköre nincs, teljesen száraz felszínét kráterek borítják, amelyek közül a legnagyobb 1300 kilométer átmérőjű. Vagyis ebbe az egyetlen kráterbe beleférne Spanyolország és Franciaország is!

TUDTAD-E?

A Merkúron meglehetősen nehéz lenne az időjárásnak megfelelően öltözködni, mivel nappal 430, éjjel viszont –170 Celsius-fok a hőmérséklet.


VÉNUSZ

Esthajnalcsillagnak is hívják, mert vagy este vagy hajnalban látható, éjszaka sosem. A Földről nézve a Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest. Majdnem akkora, mint bolygónk, légköre azonban sokkal sűrűbb és forróbb. Felszínén pedig állandóan 470 fok a hőmérséklet – kőzetein tűz nélkül is ízletes sülteket készíthetnél.

TUDTAD-E?

A Vénusz – akárcsak az Uránusz – ellenkező irányban forog a tengelye körül, mint a többi bolygó. Egy fordulat 243 földi napig tart, vagyis a Vénuszon nagyon hosszúak a nappalok és az éjszakák.


FÖLD

Felszínét nagyrészt folyékony víz borítja, ami egyedülálló a Naprendszerben. Bolygónk másodpercenként 30 kilométert tesz meg az űrben, de így is egy évbe telik, amíg egyszer megkerüli a Napot. Mai tudásunk szerint az egyetlen égitest a Világegyetemben, melynek felszínén élet található.

TUDTAD-E?

A Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet és pontosan ennyi idő alatt fordul meg egyszer a tengelye körül. Ezért mindig ugyanazt az oldalát fordítja felénk.


MARS

A vörös bolygó vékony és ritka légkörében apró tornádók és hatalmas porviharok tombolnak. Egén ritkák a felhők, de eső ezekből sem hullik soha. Felszínét sivatagok borítják, a sarkvidékeit pedig jég. A Marson találjuk a Naprendszer legmagasabb hegyét, a 27 kilométer magas Olympus Mons nevű kialudt tűzhányót.

TUDTAD-E?

A Mars azért olyan vörös, mert berozsdásodott. Ugyanis a felszíni porban található vas-oxidok adják a bolygó jellegzetes színét.


JUPITER

A Naprendszer óriása: egymaga nagyobb, mint az összes többi bolygó, hold, kisbolygó és üstökös együttvéve. 1300 Föld bolygót kellene szorosan egymás mellé tenni, hogy kitöltse a Jupiter belsejét. 63 holdját ismerjük, ezzel is listavezető. A négy legnagyobbat –melyek közül a Ganymedes még a Merkúrnál is nagyobb – Galileo Galilei fedezte fel 1610-ben.

TUDTAD-E?

A Jupiter légkörében legalább 340 éve kavarog a Nagy Vörös Foltnak nevezett hatalmas vihar.


SZATURNUSZ

A második legnagyobb bolygó a Naprendszerben. Sűrűsége kisebb, mint a vízé, így egy hatalmas medencébe helyezve vidáman lebegne annak felszínén. Jégből és porszemekből álló gyűrűje már a legkisebb távcsővel is látható. A gyűrűs bolygó körül 59 hold kering.

TUDTAD-E?

A Szaturnusz gyűrűje egy katasztrófa nyomán keletkezett. Az óriási bolygót túlzottan megközelítette egy kisbolygó, amely az óriásbolygó tömegvonzásának hatására darabjaira tört, a törmelék pedig a bolygó körül gyűrűbe rendeződött.


URÁNUSZ

Az Uránuszt távcsővel fedezték fel 1781-ben, bár tiszta, derült éjszakán szabad szemmel még éppen látható. Olyan távol van a Naptól, hogy 84 esztendőbe telik, amíg egyszer megkerüli. Az Uránuszon így 21 évig tartanak az évszakok.

TUDTAD-E?

Az Uránusznak 27 holdja és 11 nagyon vékony, nagyon sötét, még a koromnál is feketébb gyűrűje van.


NEPTUNUSZ

A legkülső bolygó légkörében óriási viharok dúlnak, a szél időnként 2000 kilométeres óránkénti sebességgel tombol. Elképzelhető, hogy a bolygó belsejében rengeteg víz rejtőzik. A Neptunusznak tizenhárom holdja és hat vékony, hol fényesebb, hol halványabb gyűrűje van.

TUDTAD-E?

A Neptunusz legnagyobb holdján, a 2700 kilométer átmérőjű Tritonon óriási gejzírek törnek a felszínre, melyek a sötét színű anyagot akár 8 kilométer magasra is fellövik.


MIK A BOLYGÓK?

A tavaly augusztusban született határozat szerint azok az égitestek lehetnek bolygók, amelyek egy csillag körül keringenek, de maguk nem csillagok, nagyjából gömb alakúak és gravitációs terükkel tisztára söprik környezetüket. A Pluto az utolsó feltételnek nem felelt meg, így nem minősül bolygónak többé. Ezért a magyar helyesírás szabályai szerint ezentúl nevét ékezetek nélkül kell írni.

"NG"
 
 

Tamás István
 

Angyaltánc

Rongyos felhők hátán, lóbálom a lábam,
alattam zöldruhát ölt magára a völgy.
Angyaltáncot járok
a napsugarával,
Istenem, de csodálatos fentről a föld.

 

 

 

  

Angyalversek és mesék

Angyalok 

Tündéres

Mesék,versek,idézetek

 

 
 
 
 Tamás István

 

Táncoló angyalok

 

 

Mikor már fáj minden,

s ölembe hajtja le fejét az ég!

Indulnék, de még nem lehet,

úgy érzem, mindenből elég!

 

Mikor másként dobban szívem,

testem  elhagyja a lélek,

rohanok végig a tejúton,

 táncoló angyalokhoz érek.

 

Ők vidáman dalolva, ölelve

visznek isten Göncölszekerén,

csillagok közt a felhők hátán,

 ahol rám ragyog, ezer csillagfény!

 

 

                          

Elvihető buttonom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

Látógatóim állatkái

Állattörténetek,versek

 

 

 

 

 

   

 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Gitározz" toplistája 
 

 

 
 
 
 
 
 
Kattints a képre a teljes mérethez!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csibebabucikg3
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Scriptek,Játékok,Letöltés
 

 
 
tündérkert

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

 

 

 

 

 


SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!