Bemutatkozás

Vendégkönyvem

Bannered helye

Bannereim   

 

 

 

 

 

  

"A SZERETET Nap,

amely bevilágítja lelkünk egyik felét.
A BARÁTSÁG Hold,

amely ragyogóvá teszi lelkünk másik felét.
Nap és Hold mindannyiunk számára fénylik,

 hogy lelkünket felemelje,
gondolatainkat csillagmagasságokig röpítse."

 

Tatiosz

 

 
 
"Minden ember,
minden apró mozzanat
életedbe úgy került,
hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most
mit kezdesz velük, rajtad áll."
(Richard Bach)

A napos hangú

Napsugaras házak

Nap temploma

Napóra

Napórák Magyarországon
A rögzített napórák katalógusa

Napraforgó

Kirké a nap gyermeke

Napkirály

A Napkirály magányos lakomái

Napkirály video

A felkelő nap országa

A Napkorong istene

A Nap családja

Napelemmel

A Nap gyermekei

A kérdések titkos tanítása

Ansata tarot

A napisten palotája

Napfényes tavak

A Nap ikertestvére

Napocska,Holdsugárka,Gyopárka  

 

Fotós oldalak 1

Szép fotók

Állat fotók

1930-as évek

Napjainkban

Orchidea kiállítás 

 

Tudod e...

Világvallások ünnepei

Maorik1

 

   


 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

A Napkirály Hyacinthe Rigaud festményén

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XIV. Lajos asztalánál Versailles-ban

A Napkirály magányos lakomái

XIV. Lajos nemcsak a legnagyobb, de a legmagányosabb ínyence is volt birodalmának. Minden délben belépett a versailles-i palota étkezőtermébe, leült a kis négyszögletű asztal mellé, a szaténszalvéta csücskét begyűrte a mellénye kivágásába, és várta az ételt. Körülötte nyüzsgött a pohárnok és az étekfogó, előtte tolongtak az udvaroncok, birodalmának legnagyobb emberei. Áhitattal figyelték, hogy uruk elégedett-e.

A Napkirály nyilvános étkezései fényűzésének és hatalmának legjelentősebb látványosságai közé tartoztak, és még inkább kihangsúlyozták a király különbözőségét a többi embertől. XIV. Lajos sohasem lépett halandó emberként a „színpadra”, akár a reggeli öltözködésről, akár annak a bizonyos helynek a megközelítéséről volt szó, ahová még ő, a király is gyalog járt. Mindig a barokk király szerepében lépett fel. Ő volt az állam megtestesítője.
A magányos uralkodói étkezés előadásakor XIV. Lajos semmit sem bízott a véletlenre, minden szigorú forgatókönyv szerint zajlott. A királyi ház életét szabályozó rendeletek 26. pontja hajszálpontosan megszabta, hogyan tálaljanak. A királyi gárda két tagjának kellett vállhoz támasztott fegyverrel elől masírozni. Mögöttük haladt a terem ajtónállója, az udvarmester következett, majd a szolgálatra rendelt nemes. Őket követte a konyhai személyzet serege. A katonai kíséret adta a menet szertartásos fényét, de azt is hivatott megakadályozni, hogy a király ételeit útközben ellopják vagy megmérgezzék. A konyha ugyanis csaknem fél kilométerre volt az ebédlőtől.
Amint Lajos helyet foglalt, odanyújtották neki az asztalkendőt. Ez a kitüntető jog bátyját, Fülöpöt illette meg. Illatos párnák között nyújtotta át a szalvétát egy ezüst hajócskában, együtt a sótartóval és egy kis késsel. Ezután bejött az udvarmester, meghajolt a hajócska előtt, majd a szolgálatra rendelt nemes az első tálat az asztalra helyezte. A Napkirály nem nyújtott fényes látványt étkezés közben. Annak ellenére, hogy a villa már a XVII. század közepe óta az asztal tartozéka volt, ő régi szokás szerint kézzel és késsel evett. Emellett hiányos fogsora miatt nem tudott rágni, így csak nyeldekelte a falatokat. 1658 óta még nehezebben ment neki az evés egy operáció miatt. Az orvos az összes bal felső fogát kihúzta, s az állkapcsa is eltört és részben el kellett távolítani. Ennek következményeként – a sebek gyógyulása után – az italok egy része elfolyt az orra felé.
Mialatt a király evett, a legnagyobb feszültség uralkodott a teremben. Lajos bármely kis gesztusa a kegy fokmérője volt az udvaroncok számára. Így különleges megtiszteltetésnek számított, ha a király valakit megszólított, vagy arra kért, hogy foglaljon helyet az odakészített kis székecskén. A legnagyobb megtiszteltetés azonban az volt, ha a király valakit arra szólított fel, hogy foglaljon helyet az asztalnál.
Mialatt XIV. Lajos harcoltatta a nemességet a kegyeiért, teljesen ellenőrzése alatt tartotta őket. Nem sokkal korábban, 1648-ban ugyanis nemesi felkelés tört ki látszólag az adók csökkentése miatt. Valójában, persze, a hatalom birtoklása volt a tét. XIV. Lajos uralmát csak 1652-ben tudta visszaállítani, azonban szilárd elhatározása volt, hogy az úgynevezett Fronde napjainak sohasem szabad visszatérnie. Többé nem lázadhatott fel ellene a nemesség. A számítása bevált, az ancien régime végéig a nyilvános királyi étkezés a leghatásosabb eszköz volt a francia király mindenhatóságának kinyilvánítására, s a nemesség alávetettségének bizonyítására.

Babics Anna
(A Damals nyomán)

 

Tamás István
 

Angyaltánc

Rongyos felhők hátán, lóbálom a lábam,
alattam zöldruhát ölt magára a völgy.
Angyaltáncot járok
a napsugarával,
Istenem, de csodálatos fentről a föld.

 

 

 

  

Angyalversek és mesék

Angyalok 

Tündéres

Mesék,versek,idézetek

 

 
 
 
 Tamás István

 

Táncoló angyalok

 

 

Mikor már fáj minden,

s ölembe hajtja le fejét az ég!

Indulnék, de még nem lehet,

úgy érzem, mindenből elég!

 

Mikor másként dobban szívem,

testem  elhagyja a lélek,

rohanok végig a tejúton,

 táncoló angyalokhoz érek.

 

Ők vidáman dalolva, ölelve

visznek isten Göncölszekerén,

csillagok közt a felhők hátán,

 ahol rám ragyog, ezer csillagfény!

 

 

                          

Elvihető buttonom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

Látógatóim állatkái

Állattörténetek,versek

 

 

 

 

 

   

 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Gitározz" toplistája 
 

 

 
 
 
 
 
 
Kattints a képre a teljes mérethez!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csibebabucikg3
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Scriptek,Játékok,Letöltés
 

 
 
tündérkert

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

 

 

 

 

 


Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND