Bemutatkozás

Vendégkönyvem

Bannered helye

Bannereim   

 

 

 

 

 

  

"A SZERETET Nap,

amely bevilágítja lelkünk egyik felét.
A BARÁTSÁG Hold,

amely ragyogóvá teszi lelkünk másik felét.
Nap és Hold mindannyiunk számára fénylik,

 hogy lelkünket felemelje,
gondolatainkat csillagmagasságokig röpítse."

 

Tatiosz

 

 
 
"Minden ember,
minden apró mozzanat
életedbe úgy került,
hogy magad vontad oda.
Az pedig, hogy most
mit kezdesz velük, rajtad áll."
(Richard Bach)

A napos hangú

Napsugaras házak

Nap temploma

Napóra

Napórák Magyarországon
A rögzített napórák katalógusa

Napraforgó

Kirké a nap gyermeke

Napkirály

A Napkirály magányos lakomái

Napkirály video

A felkelő nap országa

A Napkorong istene

A Nap családja

Napelemmel

A Nap gyermekei

A kérdések titkos tanítása

Ansata tarot

A napisten palotája

Napfényes tavak

A Nap ikertestvére

Napocska,Holdsugárka,Gyopárka  

 

Fotós oldalak 1

Szép fotók

Állat fotók

1930-as évek

Napjainkban

Orchidea kiállítás 

 

Tudod e...

Világvallások ünnepei

Maorik1

 

   


 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Napocska,Holdsugárka,Gyopárka

Úgy mesélték nekem is, hogy valaha régen, amikor még erre nagy vizek, erdők és legelők voltak, a nádasokban a madarak trilláztak, a vizekben pedig nagy halak úszkáltak, élt itt egy tündérkirály. A tündérkirály palotája egy nagy tóban volt, vízipalota volt az valójában, kagylóhéjakkal, víz alatti csodakövekkel kirakva, körötte pedig sokféle vízinövény. A tóból időnként feljött, hogy szétnézzen, s rendezze a madarak, állatok rendjét. Nem is volt gond semmiben, minden folyt a maga rendeltetése szerint.

Amikor felkelt a Napkirály, köszöntötte a Tündérkirályt, aki tisztelettudóan, méltósággal visszaköszönt, s egy csapással hullámot vert a tóra, hogy a vízpermetben megjelenjen a szivárvány. Ekkor mindenki nagyon örült.

Így teltek-múltak a napok, s váltották egymást az évszakok: a tavaszt a nyár, a nyarat az ősz, az őszt a morcos, hideg tél. Mikor Téluram Őfelsége megérkezett, a tó hirtelen befagyott, a sok madár elköltözött, s a Napkirály fénye is sápadtabb lett. De hát ez volt a világ rendje, nem is bánkódott ezen senki. Azért is nem, mert minden évszakban megvolt ennek a szép tónak a varázsa.

A királynak volt három gyönyörűséges lánya. Az egyik olyan volt, mint a felkelőnap, őt Napocskának hívták, mert beragyogta minden nap a nádrengetegben lévő vízipalotát. A másik halavány volt, mint a telehold, az ő neve Holdsugárka, mert minden éjjel megédesítette királyapja álmát, hiszen a hold végtelen erőt sugárzott. A harmadik leány karcsú nádszáltermetű volt, az ő neve Gyopárka, apjaura kedvenc lánya.

Gyopráka ösmerte legjobban a vizeket, a növényeket és az állatokat, amelyek körülvették birodalmukat, és kapcsolatot teremtettek az emberek és a tündérek között. Egész nap a vizeket járta, beszélgetett a szárcsákkal, vadrécékkel, gólyákkal és a gémekkel. Kedvelt virága a mezei gyopár volt, mindig szedett belőle, s hazavitte királyapjának.

Történt egyszer, hogy a tündérkirály nagyon beteg lett. Gonosz erők miatt a víz megromlott, mert a tó rendjét megbolygatták és aztán mindenki megbetegedett. Hívtak hozzá tündérdoktort, de az csak hümmögött nagyokat. Próbálta a varázsvesszőt, hiába. Próbálta a tündérmondókát, nem használt az semmit. Így telt el a tél, s mire langyos lett az idő, már tavaszi szelek fújtak, hát a Tündérkirály mozogni is alig tudott. Szomorú lett mindenki a vízi palotában, meg a tóban is, a halak nem csapkodtak farkincáikkal, a rákok is csak gubbasztottak, s a jég is hiába olvadt el, a tocsogókban nem sétálgattak a madarak. Olyan kihalt lett minden.

Tanakodott a három leány, hogy apjukon segítsenek, de mivel a tó környékén nem tudott senki igazán tanácsot adni, segíteni, világgá indultak. Kérdezték kedvenc állatkáikat, hogy merre menjenek, ők pedig azt mondták:

- Napocska! Indulj el délre, a meleg vizeknél van most a Napkirály, hátha tud tanácsot adni. El is ment, megkereste, megtalálta, illendően köszöntötte a nagy királyt, aki beragyogja fényével a földet, aki fényt és életet ad minden élőlénynek. Amikor a Napkirály a tündérhercegnőt megismerte, így kérdezősködött:

- Mi van kicsi hercegnő, hogy ilyen messze eljöttél. Elhagytad a szép alföldi tavat, Tündérkirály birodalmát?

- Nagy gondom van. Apámuram nagyon beteg, fáj a keze, fáj a lába, mozogni is alig tud, s már itt a tavasz, sok munkája lenne…

- Ez nagy baj, nagy baj … - hümmögött az öreg Nap, de semmi nem jutott az eszébe. Így aztán Napocska szomorú szívvel indult haza.

Holdsugárkának azt mondták az állatok:

- Menjél gyorsan a sápadó nagy hegyekhez, mert most éppen ott tanyázik a Hold. Hátha ő tud valamilyen varázsszert adni.

De hiába ment, segíteni nem tudott.

Gyopárka közben Földanyót kereste meg. Amikor elmesélte, hogy milyen baj érte a Tündérkirályt, nagyon elgondolkodott Földanyó. Hosszú ideig nem is szólt. Aztán elment a messzi hegyekhez, és batyuval tért vissza.

- Vidd haza ezt a batyut, az Öreg Hegy adta. Van ebben minden gyógyító kő, hegyikristály és még sok minden más. Ha hazaértél, szórd a tóba, meglásd használni fog.

- Köszönöm szépen – mondta a legkisebbik herceglány, s már tova is tűnt a nagy végtelenben.

Otthon, a Tündértóban már várták őt a testvérei, erősen szomorkodva. Aztán kibontogatták a batyut, a vízbe szórták az Öreg Hegy ajándékát, s várták a hatást.

Este a Tündérkirály lassan elindult rövidke sétájára. A tó vize lágyan simogatta, a habok csak úgy csipkéztek körötte, s amikor visszatért azt mondta:

- Mintha múlna a fájás, jobban is tudok járni, szinte megfiatalodtam. Olyan simogató lett a tó vize. Történt valami?

A lányok összenéztek és boldogan mosolyogtak, s megölelték apjukat.
- Köszönöm lányaim…

- Gyopárkának kell köszönni – mondta Napocska és Holdsugár, és valamennyien ugrándoztak a boldogságtól -, mert most már valóban csodató lett a Tündértó.

Ez Gyopárka csodatava.
Ma úgy mondjuk, hogy Gyopárosi-tó.
Ha arra sétáltok, Gyopárka tündér tekint rátok. Vigyázzatok a tóra s körötte a fákra, bokrokra. A tündér bármikor visszatérhet, mert a tündérek hallhatatlanok.
Ebben kell bízni és reménykedni.

Gyopárka tündér: mesék, regék, mondák / Károlyi Fülöp Béla. Orosháza, Helios Alapítvány. 2005.

 
 

Tamás István
 

Angyaltánc

Rongyos felhők hátán, lóbálom a lábam,
alattam zöldruhát ölt magára a völgy.
Angyaltáncot járok
a napsugarával,
Istenem, de csodálatos fentről a föld.

 

 

 

  

Angyalversek és mesék

Angyalok 

Tündéres

Mesék,versek,idézetek

 

 
 
 
 Tamás István

 

Táncoló angyalok

 

 

Mikor már fáj minden,

s ölembe hajtja le fejét az ég!

Indulnék, de még nem lehet,

úgy érzem, mindenből elég!

 

Mikor másként dobban szívem,

testem  elhagyja a lélek,

rohanok végig a tejúton,

 táncoló angyalokhoz érek.

 

Ők vidáman dalolva, ölelve

visznek isten Göncölszekerén,

csillagok közt a felhők hátán,

 ahol rám ragyog, ezer csillagfény!

 

 

                          

Elvihető buttonom
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

Látógatóim állatkái

Állattörténetek,versek

 

 

 

 

 

   

 

 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Gitározz" toplistája 
 

 

 
 
 
 
 
 
Kattints a képre a teljes mérethez!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csibebabucikg3
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Scriptek,Játékok,Letöltés
 

 
 
tündérkert

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

 


 

 


 

 

 

 

 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

 

 

 

 

 


PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!    *****    and i know now that this world will never be enought